Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юли 2024 г. е възможна дата за влизане на България в еврозоната

Снимка: pixabay

Ако България не влезе бързо в еврозоната, рискува да остане дълго в "чакалнята за еврото", каза пред БНР служебният финансов министър Росица Велкова. Като възможна дата за приемане на общата валута тя посочи 1 юли 2024 г. Очаква се през лятото инфлацията в страната да се успокои и подобно на Хърватия за България да бъде направен компромис по този показател. Всичко зависи от това дали бъдещият 49 парламент ще приеме промените в законите за Българската народна банка, Търговския и Застрахователния кодекс.

Не са утешителни очакванията бюджетът за 2023 г. да е с дефицит от 6% при изискване за до 3 на сто, каза Велкова и подчерта, че преди евентуален референдум за еврото трябва да има широка разяснителна кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24