Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България все по-уверено се налага като СПА дестинация

Снимка: Михаил Димитров

България все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за целогодишен балнео и СПА туризъм. По данни на Единната система за туристическа информация над 13% от регистрираните туристи в България са предпочели през 2022 г. да почиват в традиционни СПА дестинации като Велинград, Хисаря, Сандански, Разлог, Павел баня, Сапарева баня, Гърмен, Девин, Кюстендил, Вършец, Минерални бани, Стрелча, Костенец, Долна Баня, Баните.

Реалният дял на СПА туризма обаче е по-висок, тъй като СПА се предлага и в основните морски и планински курорти и във вътрешността на страната. Делът на българските туристи надхвърля 90%, като чуждестранните туристи в изброените общини през 2022 г. са над 70 хиляди. Най-често гостите от чужбина идват от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция, Германия, Великобритания и Сърбия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в..

публикувано на 11.02.24 в 08:10

Варна и близките курорти са на път да достигнат нивата на рекордната предпандемична 2019 г.

Pаботещите в туристическия бранш в района на Варна се готвят отсега за летния сезон. Съдейки по предварителните резервации, има шанс най-сетне да се достигнат нивата на рекордната за сектора 2019 г., научаваме от интервю с Павлин Косев –..

публикувано на 09.02.24 в 09:39

"Загадки и истории в музея" – опознайте културно-историческото наследство на Хасковския край

Районът на Хасково е осеян със свидетелства от хилядолетното му минало, а най-интересните археологически находки са изложени в Регионалния исторически музей на града. Богатият му фонд предлага артефакти от различни исторически пластове – през..

публикувано на 06.02.24 в 10:45