Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да предадеш богатството на майчиния език

Историята на Цвети Апостолов и нейната дъщеря Мелъди

Снимка: Joyful Lotus Yoga

Днес отбелязваме Международния ден на жената, като всеобщо признание за икономическите, политическите и обществените постижения на дамите. И въпреки, че живеем в еманципиран свят, в който равноправието между половете не е въпрос, а условие и демократична ценност, то все пак жените винаги ще имат една задача повече – тази да дарят нов живот. Вече сме ви разказвали историята на Габриела Пелою от Румъния и нейния опит да бъде майка в чужбина. Днес ви срещаме с Цветанка Апостолов, която е една от хилядите българки, решили да изградят живота си във Великобритания. Прави го преди 20 години, когато напуска родния си град Стамболийски и работата си на журналист, в името на по-доброто бъдеще за себе си. Цвети е магистър по български език и история от Пловдивския университет и днес е помощник-възпитател в английско училище. Всяка събота учи българчета на родния им език в българското училище "Хан Аспарух", Брайтън, а в свободното си време преподава йога в своя собствена школа.

Йогата за българката е страст, философия, мисия, път и начин на живот, който я отвежда в Брайтън. Градът е известен като център на този вид източни практики във Великобритания. Водила е курсове по йога по целия свят от о. Бали, през Индия, Европа и Америка. Днес обаче една от най-важните мисии в живота на Цвети е да бъде майка и да научи на перфектен български език и любов към България своята почти шестгодишна дъщеря Мелъди.

Цвети Апостолов

"Моята дъщеря се появи в един много късен етап от живота ми, когато аз не я очаквах. За мен това беше истинско чудо и дар, изпратен от Бог. И тогава си казах- ще отгледам това дете по най-добрия възможен начин, ще направя всичко възможно да ѝ предам моите ценности, които да станат и нейни, и ще ѝ предам любовта си към България. Като мой подарък към това детенце, което се явява за нас подарък, ще бъде да я науча на родния ми език“- разказва българката.

И го прави. Още докато е бременна започва да говори и пее на детенцето си на майчиния си език и да планира честите пътувания до родината с малкото човече. Всяко лято, поне един месец, Мелъди прекарва в България, говори чудесен български и има много приятели в Стамболийски. Често, близките на Цвети се шегуват с нея, като я питат дали дъщеря ѝ изобщо знае езика на своя баща англичанин.

"Това е една жертва на взаимоотношенията, защото аз се старая и полагам огромни усилия през цялото време да говоря на детето си на български. При това, не с напълно опростени думи, а на малко по-високо ниво правилен български език. Защото тя копира и запомня. Изисква големи усилия, защото често пъти мъжът ми казва- „добре, защо сега не говорите на английски, когато сме на масата и вечеряме всички“. Ако аз започна да говоря на друг език с нея тя ще разбере, че мога и тогава цялата ми мисия ще се осуети. Да, това е безкомпромисен начин, но е най-верният за мен. Другият инструмент, който използвам е приобщаването – водя я в българското неделно училище, там е в подготвителна група и разговаря с учителките и своите връстници на български език. Ваканциите и честите ни посещения до България, където имаме много роднини и приятели с деца на нейната възраст също много помагат.“

Това е нашият специален език – казва Цвети на дъщеря си. Богатството, което ѝ предава. Покрай тях двете и таткото на Мелъди също научил много български думи и изрази. И така любовта и интересът към България в семейството им се разраства.


„За мен връзката ми с България чрез детето ми е пускане на коренче, една връзка с традицията, едно богатство. Аз не мога да лиша детето си от това, защото самата аз не съм видяла нищо лошо от България. Самият факт, че съм родена и отгледана тук, че имам толкова дългогодишни приятелства на това място са ценности, които ще ме свързват със страната до края на живота ми. Освен това, България за мен е едно райско кътче, с много добри и съвестни хора, невероятна природа и история. Обикаляла съм и други места по света, но тук е специално. България е моето място и бих се върнала да живея отново тук.“- споделя без колебание Цвети.

Завръщане, което свързва с приятелите си и ангажиране с българската природа и екологията. „Защото всеки път, когато се прибера, като тръни в очите са ми тези отпадъци навсякъде“ - казва Цвети. И признава, че вече сериозно е мислила върху няколко проекта, подходящи за образоване на младото поколение в България относно рециклиране и екология. Това е каузата, която ще я върне в родината. А дотогава, с личния си пример „учи“ малката Мелъди как трябва да пази средата, в която живее, колко е важно да обича корените си и да ги приема за богатство по пътя на мечтите в големия свят. С надежда богатството, наречено майчин език, да се предаде и на следващите поколения. 

Съставил: Весела Кръстева / изп. интервю на Ина Николова за БНР-Стара Загора/
Снимки: Joyful Lotus Yoga

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25