Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложната структура на Европейския съюз беше дискутирана в София

Снимка: institutfrancais.bg

На 9 март, в рамките на Месеца на франкофонията и в годината, в която България отбелязва трийсет години от членството си в Международната организация на франкофонията, Френският институт у нас, в партньорство с Посолството на Белгия и СУ "Св. Климент Охридски" организираха конференция на тема: "Европейското изграждане: предизвикателства и бъдещи перспективи". Тя е част от поредица дискусии, посветени на Европа.

Сложната структура на Европейския съюз обсъдиха Лоик Грар – професор по публично право в Университета на Бордо и председател на Френската асоциация по европеистика, Жан Кромбоа – преподавател по европеистика в Американския университет в България и Илдико Отова, преподавателка в НБУ и в СУ "Св. Климент Охридски".

Лоик Грар, Жан Кромбоа и Илдико Отова

Лоик Грар представи модел на Европа като концентрични кръгове, въведен от Жак Делор (председател на Европейската комисия между 1985 и 1995 г.) или совалка на няколко нива с твърдо ядро, около което гравитират останалите страни :

"Можем да бъдем в едно семейство и да не напредваме с една скорост", смята той. По думите му, заедно можем да постигнем това, което не е възможно да се направи индивидуално.

Около мобилност, миграция и гражданство се артикулира представата за ЕС според Илкито Отова. Разговорът трябва да се връща към индивидуалните истории, смята тя.

По думите на Лоик Грар е необходим нов наратив за Европа и той е свързан с основния риск днес – екологичния.

"Според мен приоритетът на дискурса за Европа трябва да бъде зелена Европа, защото България, Франция или Белгия поотделно няма да стигнат далече", заяви той.

Снимки: institutfrancais.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45