Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музикалната академия в София чества 124 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимка: nma.bg

На днешната дата, преди 124 години, е роден българският композитор, диригент, педагог и общественик проф. Панчо Владигеров (13.03.1899-08.09.1978). Авторът на популярната рапсодия "Вардар" е патрон на Националната музикална академия в София, която е създадена през 1921 г. с Указ на цар Борис III.

Днес Академията ще отпразнува годишнината от рождението на именития музикант с тържествен концерт, в който ще звучат негови творби. От 13.30 ч. в концертната зала на Академията приветствие ще отправи ректорът проф. Сава Димитров. Слово в чест на учителя Панчо Владигеров, преподавал 40 години в Музикалната академия и под чието ръководство много български таланти правят първите си стъпки като композитори, ще произнесе проф. д-р Снежина Врангова. В рамките на събитието ще бъде отпразнувано и приятелството между Българското национално радио и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" чрез подписването на Договор за партньорство. Двете национални институции ще бъдат представлявани от Милен Митев - генерален директор на БНР и проф. Сава Димитров – ректор на НМА.

Текст: Диляна Трачева

Още от категорията

"Ерген Деда" – ново етно приключение с Нина Николина

Певицата Нина Николина отдавна е позната с представянето на български народни песни в осъвременен вариант, събрани в няколко албума. "Ерген деда" е най-новият, трети сингъл от втория концертен албум на Нина Николина "Jazz & Traditions Vol.2"...

публикувано на 02.11.23 в 10:15

"Няма бивши хъшове" – напомнят ни актьорът Валери Йорданов и No More Many More

Самородни, широкоспектърни и винаги свободни, No More Many More са научили много за десетилетие на българската музикална сцена, но едно е сигурно – алтернативната група не прави компромиси със стила си, запомнящите се мелодии и силни текстове изцяло..

публикувано на 01.11.23 в 10:15

Царибродският народен оркестър с първи концерт в БНР

Царибродският народен оркестър ще направи своята концертна премиера в Първо студио на БНР на 30 октомври, понеделник, от 19.00 ч. В навечерието на Деня на народните будители (01/11) и Деня на Западните покрайнини (08.11) сънародниците ни от..

публикувано на 27.10.23 в 17:00