Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Христо Грозев спечели "Оскар" за документален филм заедно с екипа зад "Навални"

Режисьорът на "Навални" Даниел Роър при получаването на наградата: "Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският разследващ журналист Христо Грозев заедно с екипа на филма “Навални” спечели “Оскар” в категорията “Документален филм”. Месец по-рано лентата беше отличена и с авторитетната британска награда БАФТА, но издирваният от Русия българин тогава не беше допуснат до церемонията от съображения за сигурност.

Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, обърна се към него в театър “Долби” в Лос Анджелис режисьорът на “Навални” Даниел Роър. Разследващият журналист и част от семейството на руския опозиционен лидер Алексей Навални, въдворен от Кремъл в наказателна колония, също излязоха на сцената при връчването на наградата.

Съпругът ми е в затвора, защото е казал истината и защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ти и нашата страна ще бъдат свободни”, заяви от тази световна трибуна Юлия Навалная