Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемното доказване на български произход спира кандидатите за гражданство

Снимка: архив

Все по-малко македонци искат да станат български граждани в последните 3 години. Причината е не толкова в сложните двустранни отношения, а заради законовите промени въведени от София. През 2019 г. са започнати 10 688 преписки по молби на македонци за гражданство на основание българския им произход, показват данните на Министерството на правосъдието цитирани от в-к “24 часа”. През следващите 3 години те са общо малко на 8 000. За същия период 24 370 македонци са получили българско гражданство на основание българския си произход. Те са повече от подадените молби, защото са по производства, започнати отдавна. Средно процедурата продължава 2-3 години.

Именно в доказването на българския произход се крие и причината все по-малко македонци да подават документи за българско гражданство. То е един от основните мотиви, с които не само те, но и албанци, сърби, молдовци, украинци и др. кандидатстват за български паспорт. Обикновено доказването на потекло става с официални документи на българската държава или институции, които са на родители, баби и дядовци на кандидатите. В много от случаите те са загубени или унищожени. Това важи предимно за хората от бившите югославски републики като Северна Македония, където по време на сръбската окупация българите са били подложени на гонения и репресии. Това е накарало много от предците да унищожат всеки документ, който доказва българско потекло. Поради липса на редовно правителство повече от година не може да бъде съставен изискваният от закона Консултативен съвет, който ще удостоверява българския произход на кандидатите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10