Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел активизират сътрудничеството в IT и комуникациите

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ за Израел бележи ръст от близо 36% през 2022 г. Това стана ясно на среща в Израел между министрите на икономиката и индустрията на България и Израел Никола Стоянов и Нир Баркат. Износът от България заема около 80% от двустранния стокообмен, който към днешна дата възлиза на близо 400 млн. щ.д.

„Предвид географската ни близост и богатата история между нашите две държави, това са много ниски стойности”, подчерта Стоянов. Беше договорено България и Израел да организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Събеседниците определиха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди.

По-рано през деня Стоянов посети в Тел Авив централата на най-голямата държавна компания в отбранителната индустрия – „Рафаел“, където бяха разгледани възможностите за споделяне на опит и знания между компании от двете държави в този сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05