Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел активизират сътрудничеството в IT и комуникациите

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ за Израел бележи ръст от близо 36% през 2022 г. Това стана ясно на среща в Израел между министрите на икономиката и индустрията на България и Израел Никола Стоянов и Нир Баркат. Износът от България заема около 80% от двустранния стокообмен, който към днешна дата възлиза на близо 400 млн. щ.д.

„Предвид географската ни близост и богатата история между нашите две държави, това са много ниски стойности”, подчерта Стоянов. Беше договорено България и Израел да организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии като конкретна стъпка за насърчаване на бизнес връзките. Събеседниците определиха иновациите и високите технологии като една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави.

По време на разговора стана ясно още, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди.

По-рано през деня Стоянов посети в Тел Авив централата на най-голямата държавна компания в отбранителната индустрия – „Рафаел“, където бяха разгледани възможностите за споделяне на опит и знания между компании от двете държави в този сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00