Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици от два континента - на среща в Ню Йорк

16
Снимка: БУ "Хр.Ботев", Ню Йорк

Ученици от 10 и 12 клас на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас са в САЩ, където посетиха седалището на ООН в Ню Йорк, след като през миналата година училището спечели проект на Централноевропейската инициатива. Целта на класирания сред трите най-добри проекта в паневропейска надпревара е да стимулира младежката ангажираност в рамките на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.


Автор на проекта е д-р Тонка Костадинова, бивш дипломат и настоящ учител по история в Немската езикова гимназия в Бургас. Идеята му е да помогне за повишаване на информираността сред младежите в България по темата за равенство между половете – тема, която е заложена и в целите на ООН за устойчиво развитие.


Първото си посещение в Ню Йорк бургаските ученици, водени от д-р Костадинова и нейния колега Стефан Добрев, са направили в най-голямото българско училище „Христо Ботев“, информира ни училищният му ръководител Дима Маркова. По думите й, гостите от България са разгледали с интерес училището и танцовото му студио, където завързали мартенички на малките танцьори и съвсем непринудено са се хванали на общо българско хоро. 


Бургаските момичета и момчета са се запознали и със своите връстници от Америка, с които са обменили информация за учебните програми, за възможностите за продължаващо обучение, след което са се разходили заедно из Манхатън.


„Вярваме, че когато две български училища, от два различни континента, се срещнат - това може да е само началото на едно хубаво приятелство и на бъдещи съвместни проекти!“ – написаха във Фейсбук от Българското училище „Христо Ботев“. 


Още уловени моменти от срещата на двете български училища от Бургас и Ню Йорк вижте в галерията ни по-долу. 

Снимки: БУ "Христо Ботев" - Ню Йорк, НЕГ "Гьоте" - Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25