Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.


Още от категорията

Снежна буря остави без ток села с етнически българи в района на Болград

След снежната буря по Северното Причерноморие и Източна Украйна, без ток е украинският Болградски район, който е с най-компактното българско население в Украйна. Поледица, повалени дървета, прекъснати електропроводи – това са последствията от стихията в..

публикувано на 28.11.23 в 09:29

В район на Будапеща откриват мемориален знак на българските градинари

В Будапеща откриват и освещават паметна плоча в чест на българските градинари, живели и работили на територията на 11 район в града, съобщи във Фейсбук Българското републиканско самоуправление в унгарската столица. Честването е на 28 ноември, от 14:30 часа..

публикувано на 27.11.23 в 15:59

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме..

публикувано на 27.11.23 в 09:45