Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

Българският културно-информационен център в Босилеград
Снимка: Иво Иванов

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български произход Димитър Треперски и Даниела Михайлович в Босилеград са грубо потъпкване на международно признатите права за лично изразяване и свобода на словото. Това става в нарушение на малцинствените права на българите в Сърбия, гарантирани им от сръбската конституция. Подателите на писмото настояват външно министерство да изясни случая и да извикат за обяснение посланикът на Сърбия в София за обяснение, както и да бъдат сезирани органите по защита на човешките права в Европейския парламент.

До незаконното задържане в полицията на двамата български активисти се стигна на 11 март по време на краткото посещение на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград, предава БГНЕС.


Още от категорията

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а..

публикувано на 18.09.23 в 10:15

Започна учебната година в няколко български училища в САЩ

Първият учебен звънец прозвуча в няколко български неделни училища в САЩ.  За 19-а поредна година училище “Знание” отвори широко вратите си за познанието и българщината. „Водени от директорката Лиляна Паслиева, ученици и учители прекрачиха прага на..

публикувано на 17.09.23 в 21:05

Расте интересът към изучаването на български език в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в българското неделно училище „Зора“ към Дружество „Българите в Албания“ в Елбасан, като изтъкна, че интересът към изучаването на българския език сред нашата общност в Албания нараства...

публикувано на 17.09.23 в 09:10