Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Александър Детев пред Радио България:

Защо е важно да се инвестира в българските общности зад граница

Снимка: личен архив на Александър Детев

Роден в Пловдив, в зората на българския демократичен преход (1994 г.), Александър Детев израства в София, където през 2013 г. завършва Немската езикова гимназия, а след това заминава за Виена. Там се дипломира със специалност "Публицистика и комуникации", работи за няколко български медии, създадени от сънародника ни Иван Карчев, напуснал без време нашия свят през 2021 г.

В професионалната си биография Алекс е записал стаж в БНР, рубрика в БНТ, а от около четири години е част от българската секция на "Дойче Веле" в Германия. Въпреки ангажиментите си, Алекс не спира да отдава сърце и душа на българската общност във Виена – участва активно в инициативите и в медиите ѝ – списанието "Виена, нашият град", предаването по радио "Оранж", уеб платформите BGMEDIA.AT и BGKONTAKTI.

Алекс и Иван Карчев преди ефир

"Въпреки че в Австрия общността ни не е голяма – около 30 хиляди души, Иван Карчев направи радиопредаване, веднъж на няколко седмици имахме телевизионно предаване, а също - списание, което излизаше два пъти годишно в петхиляден тираж, сайта BGMEDIA.AT и приложението BGKONTAKTI, което свързва българите с вече утвърдили се наши сънародници в Австрия – лекари, счетоводители, адвокати и пр. От друга страна, тези медии създават една здрава общност, която общува помежду си, обменя идеи и развива проекти. Българските медии в чужбина имат две функции – да оказват помощ на диаспората и да представят успехите на българите пред чуждестранната аудитория.“

Организират се и много общностни събития във Виена. Едно от най-мащабните е "Заедно! Ден на българите в Австрия".

"Това е информационен ден за българите, в който ние събираме експерти от различни сфери. Те се представят пред общността и дават безплатни консултации. Така, всеки новодошъл българин, както и всеки друг нуждаещ се от помощ, може да получи информация от свой сънародник".

Корица на сп. „Виена, нашият град“

Повечето от проектите, насочени към българската диаспора, са на доброволни начала, въпреки че Алекс и колегите му намират и гъвкави форми на финансиране. Така например, списанието "Виена, нашият град" се разпространява безплатно, но се издържа от публикуваните в него реклами. Инициативата "Ден на българите в Австрия" се финансира от самите изложители – инициативни българи, които представят собствения си бизнес. Община Виена също оказва подкрепа на етническите общности чрез различни инструменти. Отдавна обаче се поставя въпросът за това каква е ролята на българската държава.

"Много от изданията на българите в чужбина се финансират от местните власти, а българската държава не ги подкрепя с нищо. Ето ви тема за размисъл. Ние благодарим на държавите, които са ни приели и които ни помагат да се запазим, но не би ли следвало и България да инвестира в своите общности, така че хората, които живеят в чужбина, да възпитават и децата си в родната култура?" – пита Александър Детев.

Общностна среща на българите във Виена

А иначе, Алекс вижда потенциал в държавата и в сънародниците си. В последните десет години той прекарва по-голямата част от времето си в Германия и Австрия, но всеки път, когато се завръща, вижда промяната.

Следва продължение…

* Интервюто е направено в Израел по време на XVII световна среща на българските медии, организирана от БТА.

 
Снимки: личен архив на Александър Детев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снежана Скорич за обучението в Болград по време на война

Болградската гимназия, която носи името на българския революционер и общественик Георги Сава Раковски е първото българско средно училище, създадено зад граница. Повод да припомним неговата история, но да разкажем и за ежедневието на учениците в него..

публикувано на 03.04.24 в 09:10

Изложбата "Раждането на модерния град" разказва за София след Освобождението

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София открива днес изложбата "Раждането на модерния град". Поводът е 145-ата годишнина от избора на София за столица. В 16 табла експозицията проследява чрез архивни документи, фотографии, текстове и..

публикувано на 03.04.24 в 06:25

Премиерата на пиесата „Бездомник“ прозвуча в ефира на Радио Босилеград

На вълните на Радио Босилеград на 1 април премиерно се излъчи новата радиопиеса „Бездомник“, подготвена от екипа на Център за култура „Босилеград“. Режисьор е Сърджан Йованчов. В пиесата участват актьорите Йелена Пенев, Наташа Стоичков и Петар Рангелов...

публикувано на 02.04.24 в 10:42