Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е на официално посещение в България

Румен Радев и Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС-архив

По покана на държавния глава Румен Радев, румънският президент Клаус Йоханис идва в България, в сряда, 15 март, съобщава президентската институция в Букурещ. 

Очаква се президентите на Румъния и България да подпишат съвместна декларация за стратегическо партньорство, която предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти за Дунавския регион, енергийната сигурност и зелената енергия. Декларацията засяга и сътрудничеството в областта на отбраната в контекста войната в Украйна и възстановяването на климата на сигурност в Черноморския регион.

Президентите на двете страни ще обсъдят и присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и стъпките за постигане на положително решение.
Двамата ще разгледат и въпроси, свързани с борбата с незаконната миграция и по-ефективната защита на външните граници на ЕС, съгласно последните решения на Европейския съвет от февруари т.г.
В дневния ред на двамата лидери ще бъде засегната и войната в Украйна и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41