Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е на официално посещение в България

Румен Радев и Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС-архив

По покана на държавния глава Румен Радев, румънският президент Клаус Йоханис идва в България, в сряда, 15 март, съобщава президентската институция в Букурещ. 

Очаква се президентите на Румъния и България да подпишат съвместна декларация за стратегическо партньорство, която предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти за Дунавския регион, енергийната сигурност и зелената енергия. Декларацията засяга и сътрудничеството в областта на отбраната в контекста войната в Украйна и възстановяването на климата на сигурност в Черноморския регион.

Президентите на двете страни ще обсъдят и присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и стъпките за постигане на положително решение.
Двамата ще разгледат и въпроси, свързани с борбата с незаконната миграция и по-ефективната защита на външните граници на ЕС, съгласно последните решения на Европейския съвет от февруари т.г.
В дневния ред на двамата лидери ще бъде засегната и войната в Украйна и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02