Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букурещ увеличи държавната субсидия за българското малцинство в Румъния

Георги Наков
Снимка: Facebook/gheorghe.nacov

1.7 млн. евро държавна помощ очаква българското малцинство в Румъния, съобщи за БТА депутатът в Камарата на депутатите в румънския парламент Георги Наков. Той е секретар в парламентарната група на националните малцинства, която включва 18 депутати. В Румъния са признати 20 малцинства, сред които и българското. 

“Тази година държавната помощ за нас нарасна с 12,5 % спрямо 2022 г.”, уточни Наков. Разпоредител на парите е Съюзът на банатските българи, но Министерският съвет определя за какво могат да се похарчат, а начинът на изразходване се проверява от Сметната палата. "Всеки може да дойде при нас и да кандидатства за финансиране с проект. Условието е да не участва в политически партии, да няма политическа дейност", обяснява Наков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10