Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Михайлович: Бях задържана, защото някой не иска да се знае за проблемите в Босилеград

Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март
Снимка: Facebook / Julijana Damnjanovic

Първото посещение на сръбския държавен глава Александър Вучич в Босилеград и региона от 97 години насам, с което той постави началото на амбициозна програма за решаването на проблемите в страната, се превърна в повод за арест на двама граждани от български произход. Случаят предизвика широк отзвук у нас, а българското Министерство на външните работи поиска обяснение от сръбския посланик на причините за ареста, „предизвикал негативна реакция в България“.

„Аз като родена и отраснала в Босилеград исках да кажа на президента Вучич, че в Босилеград има много проблеми. Очевидно желанието ни да насочим вниманието му към проблемите на Босилеград, попречи на някого – посочи Даниела Михайлович, една от задържаните преди краткото посещение на Вучич в града ѝ. Пред Радио България младата майка обясни: - Фактът, че президентът е избрал да пристигне с хеликоптер показва, че вероятно знае, че пътищата към Босилеград не са в добро състояние. Ако беше използвал автомобил, щеше да разбере как се пътува до Босилеград. Арестуваха ни по сигнал от някого, че с нашите транспаранти сме смутили обществения ред и него лично. На тях пишеше, че искаме оставката на кмета Владимир Захариев, страдаме от бедност и сме гладни.“

Сръбските медии информират за задържането на българите по време на визитата на президента Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март


В отворено писмо до омбудсмана и различни министерства, но останало без отговор, босилеградчани пишат и за нерешаваните с години екологични проблеми в района, провокирани от работата на мина „Караманица“ край града и тази в планината Бясна кобила.

„Дейността на тази в планината води до нейното пропадане и разрушаване. Хората там не се чувстват в безопасност, защото не знаят къде ще бъде следващото разрушаване – споделя ни Даниела. – В планината вече са се образували шест огромни кратера. Реките край мините са замърсени и това е видно с просто око, тъй като водата тече сива или чисто бяла, а тя е необходима за напояване на землищата, както и за животните. Една от мините е спряла работа, но ние не знаем доколко това е подобрило екологията в района, защото изследванията се правят от частна фирма от Нови Сад, на чиито данни аз лично не вярвам.“

Институциите са запознати и с още един проблем - в едно от селата на общината, става ясно от писмото и от думите на Даниела:

Даниела Михайлович

„В това село Гложие от 2015 година са се случили 15 пожара на къщи, коли и всякаква друга собственост. Все още обаче не се знае кои са извършителите. От полицията казват за местата, на които има ток, че причината е в късо съединение, а за местата, на които няма ток – че не знаят. То е едно от малкото села в района, където все още има и млади хора. Те се страхуват да нощуват по домовете си, защото не знаят коя къща ще е следващата запалена.“

Живеещите в района се оплакват и от лошата инфраструктура, която до някои от селата почти липсва. Това представлява реален риск за здравето и безопасността на хората в тях и води до абсурдни случаи, в които за смъртен случай в даденото село се разбира случайно, понякога и месеци по-късно. 

От Даниела Михайлович разбираме, че хората не усещат никаква подкрепа за решаването на проблемите си и от страна на кмета на Босилеград Владимир Захариев. Вероятно това е причината да настояват за неговата оставка.

Междувременно от Министерството на външните работи на България поискаха обяснение за арестите на гражданите с българско самосъзнание в западната ни съседка. В разговор по телефона с посланика на Сърбия у нас Желко Йович, Генералният директор по „Европейски въпроси“ във ведомството Славена Гергова е посочила, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на евроинтеграция на Сърбия.

Снимки: БГНЕС, Facebook / Julijana Damnjanovic, Даниела Михайлович
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч . На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на..

публикувано на 10.03.24 в 20:05
Старият град в Братислава

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници . Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата..

публикувано на 09.03.24 в 21:18

Български ученици от Швейцария посетиха департамента по роботика и изкуствен интелект на EPFL

Децата от българското училище "Канатица" се запознаха с достижения на учените в един от най-реномираните световни университети - Федералния технологичен институт в швейцарския град Лозана (École polytechnique fédérale de Lausanne – EPFL). "Какво..

публикувано на 09.03.24 в 20:32