Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бонбони с български розов цвят ще изкушават потребителите в Чехия

Петър Симеонов
Снимка: личен архив

Лавандулова и розова вода, розов цвят и козметични продукти от България предизвикаха истински фурор на най-старото търговско изложение в Европа – "Зелена седмица Берлин", което се състоя в началото на годината. Именно там, компанията на българския розопроизводител Петър Симеонов е осъществила ценни контакти, благодарение на които в Чехия вече ще се произвеждат шоколадови бонбони с розов цвят от Долината на розите.

„Чешката фирма произвежда шоколадови бонбони, чайове и имаме предложение от тяхна страна за съвместна работа на розова вода, която да пуснат на техния пазар, плюс розов цвят за шоколадите“, разясни за БНР-Стара Загора българският производител.

Симеонов отглежда над 100 декара розови насаждения в района на Гурково. Част от продукцията му ще бъде насочена и към Берлин, където местен фризьорски салон ще глези клиентелата си с уханна нашенска розова вода. Всъщност, собствениците на салона са българи, разкрива Симеонов. Те участвали на „Зелената седмица“ в Берлин и останали много впечатлени от българските продукти. Оказва се, че в Германия има огромен интерес към нашенската маслодайна роза, а местните компании отдавна търсели вариант да се снабдят с качествена розова вода. 

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24