Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворни светини на християнството ще бъдат изложени в Пернишко

Църногорският манастир край село Гигинци
Снимка: БГНЕС

Част от мощите на Св. Георги Победоносец и чудотворна икона с лика му от Света гора ще посрещнат жителите на област Перник в дните след великденденските празници, съобщиха от Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски" край брезнишкото село Гигинци. Мощите, които ще пристигнат, са десницата на св. великомъченик Георги Победоносец от неговия храм в гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция) и копие на Фануиловата икона на светеца от Германския метох на мастира "Св. Георги Зограф" в Света гора.

На 1 май реликвите ще бъдат изложени в Църногорския манастир. Три дни по-късно, на 4 май, те ще бъдат в средновековния енорийски храм "Св. Петка" в Брезник, а на 6 май (Гергьовден) - в най-старата действаща църква в Перник, носеща името на светеца.

Св. великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите. Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на светеца, като по-известните от тях са Кремиковският, Гложенският, Белащенският, Поморийският, Букоровският манастир и много други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, които свидетелстват за проявената от светеца молитвена помощ към християните.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10