Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворни светини на християнството ще бъдат изложени в Пернишко

Църногорският манастир край село Гигинци
Снимка: БГНЕС

Част от мощите на Св. Георги Победоносец и чудотворна икона с лика му от Света гора ще посрещнат жителите на област Перник в дните след великденденските празници, съобщиха от Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски" край брезнишкото село Гигинци. Мощите, които ще пристигнат, са десницата на св. великомъченик Георги Победоносец от неговия храм в гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция) и копие на Фануиловата икона на светеца от Германския метох на мастира "Св. Георги Зограф" в Света гора.

На 1 май реликвите ще бъдат изложени в Църногорския манастир. Три дни по-късно, на 4 май, те ще бъдат в средновековния енорийски храм "Св. Петка" в Брезник, а на 6 май (Гергьовден) - в най-старата действаща църква в Перник, носеща името на светеца.

Св. великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите. Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на светеца, като по-известните от тях са Кремиковският, Гложенският, Белащенският, Поморийският, Букоровският манастир и много други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, които свидетелстват за проявената от светеца молитвена помощ към християните.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30

България скърби за своя духовен пастир

Напусна ни една наистина светла личност, духовен баща и пастир на народа ни - обичания патриарх Неофит. Свещеници от Русенската епархия, която в продължение на 19 години беше оглавявана от дядо Неофит, посрещнаха с голяма тъга новината за кончината..

публикувано на 14.03.24 в 10:05