Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Преди президентските избори държавният глава на Черна гора разпусна парламента

Президентът на Черна гора Мило Джуканович разпусна с указ парламента в Подгорица, предаде БТА. Това стана, след като на 16 март изтече срокът, в който 27-ия парламент на страната трябваше да формира правителство начело с Миодраг Лекич. Той получи мандата след промени в закона за правомощията на президента и парламентът пое правото да излъчи кандидат премиер. На 12 март Лекич уведоми лидерите на парламентарните партии, че няма нужното мнозинство за формиране на ново правителство, защото не му достигат 3 гласа на депутатите от Гражданско движение на настоящия служебен премиер Дритан Абазович. Изборите за нов парламент ще са в края на май или началото на юни. На 19 март в Черна гора ще се проведат президентски избори.

Поискаха Съдът на ЕС да реши за блокадата на България и Румъния в Шенген

Румънският евродепутат от групата „Обнови Европа“ Влад Георге поиска от Съда на ЕС и Европейския омбудсман да се произнесат дали румънците и българите, оставащи извън европейската Шенгенска зона на свободно движение, са дискриминирани, предава AGERPRES. „Помолих двете институции да дадат своето становище по този случай предвид разпоредбите на член 2 и член 4, параграф 3 от Договора за ЕС, както и членове 20 и 21 от Хартата на основните права на ЕС. В молбите си напомних на Съда на ЕС и Омбудсмана, че както Европарламентът, така и Еврокомисията многократно са излизали с решение, че Румъния и България са готови да се присъединят към Шенген “, пише Влад Георге във Фейсбук.

За година Турция ще построи 325 000 жилища за пострадалите от трусовете

Загиналите при земетресенията в Югоизточна Турция са над 49 000 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на извънредната среща на върха на Организацията на тюркските държави в Анкара. „След 6 февруари 11 окръга в югоизточната част на нашата страна бяха засегнати от бедствие, което няма аналог в света по своята сила и опустошителност. Около 14 млн. наши граждани бяха пряко засегнати от земетресенията, над 49 000 души загинаха, повече от 115 000 бяха ранени,” каза президентът. Преди това Ердоган посети най-пострадалия окръг Хатай и обеща, че там за една година ще бъдат изградени над 240 000 къщи в пострадалите градове и 75 000 в селата, предаде Anadolu Agency. Досега са опънати 426 000 палатки и за още месец ще бъдат поставени 100 000 жилищни контейнера, уточни Ердоган.

Скопие иска Вселенският патриарх да признае Охридската архиепископия

В Истанбул македонският президент Стево Пендаровски се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей I. „Очакваме като държава и Църква от висшия институционален орган в Православието да ни даде официалния документ за църковна независимост - Томос за автокефалия. С решенията на Вселенската патриаршия на нашата църква се признава правото да използва името Охридска архиепископия, което означава църковна приемственост от 1000 години. Пълното завършване на процеса на автокефалия е и от най-висш национален интерес, защото отваря възможност за ново и духовно израстване на Охридската архиепископия, напредък и помирение в македонското общество и държава“, съобщиха от кабинета на Пендаровски, предава МИА. Според устава на Българската православна църква тя е пряк наследник на Охридската архиепископия.

Разнобой сред сръбските министри за налагане на антируски санкции

Сръбският министър на икономиката Раде Баста призова правителството незабавно да наложи санкции на Русия. Сърбия "вече плаща висока цена, че не е наложила санкции“ и „това е станало непоносимо". Според Баста с течение на времето Сърбия е изправена пред нова реалност. “Не се вижда краят на конфликта и изглежда, че разумът е изчезнал.... Сърбия е изправена пред огромен натиск заради световните сътресения", каза министърът. Председателят на съуправляващата Социалистическа  партия и външен министър  Ивица Дачич коментира, че твърдо подкрепя становището на Съвета за национална сигурност, утвърдено още миналата година, че Сърбия  осъжда нарушаването на териториалната цялост на Украйна, но не е за въвеждане  на санкции срещу Русия, съобщи TANJUG.   

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС-архив, ЕП, pretsedatel.mk, srbija.gov.rs


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25
Мария Габриел

Мария Габриел представя външнополитическата стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел ще представи днес в Министерството на външните работи проект на външнополитическа стратегия на България. Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има..

публикувано на 08.04.24 в 05:10