Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Преди президентските избори държавният глава на Черна гора разпусна парламента

Президентът на Черна гора Мило Джуканович разпусна с указ парламента в Подгорица, предаде БТА. Това стана, след като на 16 март изтече срокът, в който 27-ия парламент на страната трябваше да формира правителство начело с Миодраг Лекич. Той получи мандата след промени в закона за правомощията на президента и парламентът пое правото да излъчи кандидат премиер. На 12 март Лекич уведоми лидерите на парламентарните партии, че няма нужното мнозинство за формиране на ново правителство, защото не му достигат 3 гласа на депутатите от Гражданско движение на настоящия служебен премиер Дритан Абазович. Изборите за нов парламент ще са в края на май или началото на юни. На 19 март в Черна гора ще се проведат президентски избори.

Поискаха Съдът на ЕС да реши за блокадата на България и Румъния в Шенген

Румънският евродепутат от групата „Обнови Европа“ Влад Георге поиска от Съда на ЕС и Европейския омбудсман да се произнесат дали румънците и българите, оставащи извън европейската Шенгенска зона на свободно движение, са дискриминирани, предава AGERPRES. „Помолих двете институции да дадат своето становище по този случай предвид разпоредбите на член 2 и член 4, параграф 3 от Договора за ЕС, както и членове 20 и 21 от Хартата на основните права на ЕС. В молбите си напомних на Съда на ЕС и Омбудсмана, че както Европарламентът, така и Еврокомисията многократно са излизали с решение, че Румъния и България са готови да се присъединят към Шенген “, пише Влад Георге във Фейсбук.

За година Турция ще построи 325 000 жилища за пострадалите от трусовете

Загиналите при земетресенията в Югоизточна Турция са над 49 000 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на извънредната среща на върха на Организацията на т