Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска компания с интерес към преработката на зърно в България

Снимка: Министерство на земеделието

Плановете си за мащабна инвестиция в преработката на зърнени култури представи в Министерството на земеделието китайска компания в областта на биоферментацията. "България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията", каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков на срещата с предприемачите. 
Той посочи, че зърнопроизводителите у нас имат капацитет да произвеждат достатъчно суровина в близост до бъдещия проект. В момента инвеститорите от "Фуфън Груп Лимитид" проучват възможностите в няколко европейски страни. Според тях бъдещият завод ще осигури 2000 работни места, а инвестицията ще достигне 1,2 млрд. евро. Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54