Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър Дмитро Кулеба ще информира онлайн за ситуацията на място, както и за належащите нужди на Киев. Според "Радио Свобода" външните министри от ЕС ще подпишат план за осигуряване на Украйна с боеприпаси през следващите 12 месеца.

Министрите на правосъдието на повече от 40 държави ще се срещнат на 20 март в Лондон, съобщава AFP. Те ще обсъдят засилването на подкрепата за Международния наказателен съд, след като магистратите в Хага издадоха заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Самият Путин ще търси повече от всякога проява на солидарност от китайския си колега Си Дзинпин, който идва на посещение в Москва. Си ще е първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като на 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за неговия арест заради военни престъпления в Украйна, пише в-к "The Telegraph".

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред Fox News, че всеки призив на Путин и Си за прекратяване на огъня сега е неприемлив, защото просто ще "ратифицира досегашните завоевания на Русия". Михайло Подоляк, съветник на украинския президент разкритикува предложения от Китай план за мирно уреждане на руско-украинския конфликт. Той изтъкна липсата на подробности и детайли в плана, съчетана с противоречивия характер на неговите клаузи, предава УНИАН.

Великобритания е готова да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана, след предоставянето на полските МиГ-29 за Украйна, но засега Варшава не е отправила такова искане, заяви британският министър на отбраната Джеймс Хийпи, цитиран от REUTERS.

Ако Украйна изгуби войната с Русия, Полша ще се принуди да влезе в конфликта, заяви полският посланик във Франция Ян Емерик Рощишевски, пред телевизия LCI. По думите му Варшава няма да има избор, пише УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на..

публикувано на 02.04.24 в 14:12
Делян Пеевски

ДПС няма да има представители в служебното правителство

"Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и изрази надежда 7-дневният срок да е достатъчен на кандидат премиера да състави правителство. "Народните представители искаха..

публикувано на 02.04.24 в 12:05