Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър Дмитро Кулеба ще информира онлайн за ситуацията на място, както и за належащите нужди на Киев. Според "Радио Свобода" външните министри от ЕС ще подпишат план за осигуряване на Украйна с боеприпаси през следващите 12 месеца.

Министрите на правосъдието на повече от 40 държави ще се срещнат на 20 март в Лондон, съобщава AFP. Те ще обсъдят засилването на подкрепата за Международния наказателен съд, след като магистратите в Хага издадоха заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Самият Путин ще търси повече от всякога проява на солидарност от китайския си колега Си Дзинпин, който идва на посещение в Москва. Си ще е първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като на 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за неговия арест заради военни престъпления в Украйна, пише в-к "The Telegraph".

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред Fox News, че всеки призив на Путин и Си за прекратяване на огъня сега е неприемлив, защото просто ще "ратифицира досегашните завоевания на Русия". Михайло Подоляк, съветник на украинския президент разкритикува предложения от Китай план за мирно уреждане на руско-украинския конфликт. Той изтъкна липсата на подробности и детайли в плана, съчетана с противоречивия характер на неговите клаузи, предава УНИАН.

Великобритания е готова да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана, след предоставянето на полските МиГ-29 за Украйна, но засега Варшава не е отправила такова искане, заяви британският министър на отбраната Джеймс Хийпи, цитиран от REUTERS.

Ако Украйна изгуби войната с Русия, Полша ще се принуди да влезе в конфликта, заяви полският посланик във Франция Ян Емерик Рощишевски, пред телевизия LCI. По думите му Варшава няма да има избор, пише УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55