Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посрещна първия кораб с чужди туристи за 2023 г.

2
Снимка: БТА

Първият за туристическия сезон круизен кораб по Дунав акостира на 20 март във видинското пристанище. На борда на луксозния "Viking Lif" пътуват близо 150 американски  и японски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта "Калето". После се върнаха да разгледат крепостта "Баба Вида" във Видин. През новия туристически сезон на пристанище Видин се очаква да акостират 294 круизни кораба с над 36 000 чуждестранни туристи. По традиция сезонът започва на 20 март и тази година ще продължи по-дълго - до 27 декември, за когато е планирано последното плаване на круизен кораб по Дунав. Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират от 40 до 45 кораба месечно.

Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено от Америка и Азия, предава БТА. Любопитното е, че всички туристи са над 65 години, като преобладават семейните двойки. Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25