Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ определиха борбата на България с корупцията като "недостатъчна"

Снимка: Facebook/ U.S. Department of State

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са „недостатъчни“.  В доклада за 2022 г., представен в понеделник, се казва, че в България са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността. Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, „сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, „сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.  Като пример за незаконен арест е посочено задържането на бившия премиер Бойко Борисов, предава кореспондентът на БНР Младен Петков.

Констатира се високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. При публикуването на докладите за всички страни държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да има представители в служебното правителство

"Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и изрази надежда 7-дневният срок да е достатъчен на кандидат премиера да състави правителство. "Народните представители искаха..

публикувано на 02.04.24 в 12:05

Променените правомощия на президента и сложната ситуация след избора на служебен премиер

България тръгна по пътя към шестите предсрочни парламентарни избори в рамките на три години. Това стана ясно след като и трите мандата за съставяне на правителство бяха върнати на президента неизпълнени. Доскоро в следващите редове щеше да..

публикувано на 01.04.24 в 10:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев обеща до седмица да предложи служебен кабинет

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев (ГЕРБ) папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.  Радев благодари на Главчев, че той единствен от поканените за предварителните разговори възможни кандидати за..

публикувано на 30.03.24 в 14:32