Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Създава се Балкански университетски център

Снимка: Великотърновски университет

Ректорите на девет университета от България, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония, Гърция и Албания подписаха днес във Великотърновския университет Меморандум за създаване на Балкански университетски център, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.

Идеята на Балканския университетски център е възможността за съвместно разработване на проекти, участие в образователни програми и подобряване на материалната база, както и кандидатстване пред структурите на ЕС по различни програми за финансиране на образованието и науката, обясниха ректорите от балканските университети. При подписването на меморандума ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов сподели, че заедно с колегите си дават добър пример и на политиците, и на своите народи.

Още от категорията

България и Украйна ще обменят данни за вноса и износа на селскостопански стоки

Министрите на земеделието на България и Украйна Кирил Вътев и Микола Солски се договориха за ежеседмичен обмен на данни за износа и вноса на определени земеделски продукти. Това стана ясно на онлайн среща между двамата министри, на която беше обсъден..

публикувано на 29.09.23 в 16:07

Премиерът и президентът призоваха за синхрон и консенсус във външната политика

България да е активен член на ЕС и НАТО, задаващ посока в тях. Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очерта като приоритети пред българската дипломация, външният министър Мария Габриел пред..

публикувано на 29.09.23 в 11:29

Протестиращи миньори и енергетици блокират пътища в страната

Работещите в "Мини Марица изток" излязоха на протест. Блокиран е „Проходът на Републиката" (Хаинбоаз) при Гурково. Има протест и на магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора, на пътищата за Хасково и между Гълъбово - Димитровград. Миньорите от Бобов..

публикувано на 29.09.23 в 08:52