Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

4
Снимка: Френски институт в България

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Проявата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния външен министър Николай Милков.

“Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език – френския“, каза Йотова. На френски език тя напомни, че франкофонските традиции в България са много по-ранни - още от Възраждането. "Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме", добави вицепрезидентът.

Вижте още:

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Български филми завладяват сърцето на Вечния град

Тази година традициите не са това, което са и за първи път Дните на българското кино в Рим се случват не в началото, а в края на лятото. Причината е, че мястото на всички прожекции – „Дом на киното“, вече е под ръководство на Фестивала на италианското..

публикувано на 21.09.23 в 10:55
Кадър от филма

На 28 септември ще връчат „Златните рози“ на българското кино

С премиерата на документалния филм „Последният гларус“ във Варна беше открит фестивалът на българското кино „Златна роза“. В 41-то издание на този най-стар български филмов форум на екран ще бъдат показани над 60 български заглавия, много от които премиери...

публикувано на 21.09.23 в 10:23

Райна Кабаиванска: Операта е моят свят

Всяка есен прочутото българско сопрано Райна Кабаиванска, която от години живее в Италия, събира млади оперни дарования от цял свят в своя майсторски клас в Нов български университет – първият майсторски клас в България, създаден през 2001 г. Досега в..

публикувано на 20.09.23 в 10:35