Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България чества 30 години от присъединяването си към франкофонските страни

4
Снимка: Френски институт в България

С изложбата “Посоки” на художници от франкофонски страни в галерия “Мисията” на Държавния културен институт към външно министерство беше отбелязана 30-ата годишнина от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Проявата беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния външен министър Николай Милков.

“Въпреки че единственият официален език в нашата страна е българският, повече  от три десетилетия светът общува с нас като страна и на още един език – френския“, каза Йотова. На френски език тя напомни, че франкофонските традиции в България са много по-ранни - още от Възраждането. "Убедена съм, че посоката на Франкофонията е плод на осведомен и далновиден избор и си струва да продължаваме да я следваме", добави вицепрезидентът.

Вижте още:

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Ставри Калинов

Отиде си известният скулптор и художник Ставри Калинов

На 78 години почина известният български творец Ставри Калинов. Негови творби са представяни на изложби в България, бивша Югославия, Италия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, Австралия, САЩ и други държави.  Ставри Калинов е създател на..

публикувано на 13.09.23 в 15:26

Формация "Таласъмче" открива есенния културен сезон в Българското консулство в Ню Йорк

Детската вокално-театрална формация "Таласъмче" тази вечер (13 септември) ще открие с концерт есенния културен сезон в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Цялостната организация по посещението на детската формация от България в..

публикувано на 13.09.23 в 10:15

Книга за пътешествието на цар Фердинанд до Южна Америка излезе на португалски

В София беше представена книгата „Пътешествието на царя“ на португалски език. Тя е издадена по инициатива на посланичката на южноамериканската страна Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенели Рейс. Тя представлява разказ на германския журналист Ернст Розелиус за..

публикувано на 12.09.23 в 15:06