Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК одобри методиката за гласуване в секциите зад граница

Секционната избирателна комисия първо установява резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, след което установява резултатите от гласуването с бюлетини от машинно гласуване. Това предвиждат приетите от Централната избирателна комисия – ЦИК методически указания за Секционните избирателни комисии извън страната за предсрочния вот на 2 април.

Указанията важат и за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини. Указанията са аналогични с тези за страната, като са съобразени спецификите на изборния процес в чужбина, като - липсата на преференции, липса на  видеонаблюдение, различните процедури по приемане на изборните книжа и материали, по изпращане на резултатите от гласуването в ЦИК и по опаковането, предаването и изпращането на книжата и материалите от произведените избори. Съобразени са също различните процедури по приемане и предаване на машините за гласуване, каза зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. 

Разписано е, че не се допуска гласуване със свидетелство за управление на моторно превозно средство, както и че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05