Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

Снимка: Facebook/WWFBulgaria

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи, наречена "Общ дом. Общо бъдеще".

Един от най-големите проблеми пред едрите хищници в България е нуждата им от големи територии и необходимостта от свързаност между техните местообитания, които не винаги са в границите само на една държава. За да се справят с този проблем природозащитниците предприемат инициативи за обявяване на нови територии с различна степен на защита, тъй като в момента природните паркове и резервати заемат едва 5% от територията на страната ни. По този начин те ще свържат фрагментираните местообитания и ще създадат условия за завръщането на отдавна изчезнали у нас видове.

Рисът е една легенда в горското ни царство

Някога рисът е бил ключов вид по нашите географски ширини, т.е. оказвал е голямо влияние върху екосистемата, контролирайки доминирането на други видове. Той се счита за изчезнал от България от 1941 година, когато е убит последният официално регистриран балкански рис в у нас.

"През 2008 година фотокапан регистрира млад мъжки рис в планината Осогово, което се смята за реално доказателство за присъствие на рис в България. Но дали ще създадем условия за развитието на популацията му, зависи само от нас", разказва Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" във WWF .

Не по-малко тревожна е ситуацията с критично застрашените дунавски динозаври – есетрите

Долното течение на реката, на границата между България и Румъния, е дом на последните, размножаващи се в естествена среда, есетрови популации в Европейския съюз. Оцелели през последните 200 милиона години, сега те са изправени пред редица заплахи, които блокират миграционните им маршрути и унищожават местата за хвърляне на хайвер.

Затова тази пролет най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата – "Часът на Земята" – в България ще премине под знака на усилията на WWF за възстановяването на местообитания. По традиция в последната събота на март милиони хора в над 7000 града от 190 държави по света ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.
Съставил: Йоан Колев
Снимки: Facebook/WWFBulgaria
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00