Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва наблюдение на делфините в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пролетта е времето, в което се възобновяват дейностите по проследяване на популацията на делфините в Черно море. Морските бозайници, които се срещат в българската акватория са три вида и са защитени от закона – обикновен делфин (Delphinus delphis, наричан още белокоремен делфин), муткур (Phocoena phocoena, известен също като Морска свиня) и афала (бутилконос делфин, Tursiops truncatus). 


След края на зимата се прави мониторинг на тенденциите в популацията на делфините. За целта се използват устройства, с които се записват високочестотни звуци на бозайниците под вода. Четири такива хидрофона, предоставени  безплатно от английска фирма, са поставени на различни места по нашето крайбрежие – три от устройствата са вързани за мидени ферми, а едно за далян, с разрешение на рибарите.

Още през миналата пролет е отчетено изместване на популацията на делфините и муткурите от северната част на Черно Море към южната. "Увеличиха се и случаите на дезориентирани и мъртви делфини, изхвърлени по крайбрежието", пояснява пред БНР-Варна Галина Мешкова от „Зелени Балкани“:


"Включително имаше и увеличаване на случаите на дезориентирани обикновени делфини, т.е. такива, които се блъскат в брега живи, което е много необичайно. Вероятно се дължи на войната в Украйна, защото съвпада по време, но преди да се направят изследвания на вътрешното ухо на намерени трупове на делфини няма как да се твърди със сигурност."

През миналата пролет са се увеличили и случаите на удавени делфини, оплетени в рибарски мрежи, което също е необичайно за Черно море:

"В дънните мрежи за калкан обикновено се давят муткурите, не по вина на рибарите. През пролетта обикновено е по-малък броят на удавените делфини отколкото през лятото. През миналата година обаче беше обратното, включително и в Турция", казва Мешкова.

Когато граждани забележат бедстващ делфин във водата, трябва да сигнализират Регионалната инспекция по околната среда и водите.

В случай, че животното е заседнало в плитчините, в пясъка край морето и е на пряка слънчева светлина, можем да помогнем като осигурим сянка, с чадър или платнище, до идването на експерт, който да даде указания за действие. Експертите съветват кожата на делфина периодично да се омокря, тъй като е много фина и при изсъхването се напуква и се образуват рани. Това може да стане с намокрена кърпа или одеяло, даже и с подръчни материали – мокри морски водорасли, с които може да се покрие тялото, за да не изсъхва на слънцето.

Текст: Елена Каркаланова (по репортаж на Александър Йорданов, БНР-Варна)

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33