Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

Снимка: БГНЕС

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и продължителността на живота, но и с нивата на корупция в страната, социалната подкрепа за населението, обучението, способността на гражданите да вземат важни решения, които влияят на държавната и обществената политика и пр. Публикуваният десети поред Световен рейтинг на щастието отчита нивото на щастие в 150 държави, базирайки се на средните оценки на живота през предходните три години, т.е. от 2020 до 2022 г. Лидер в класацията за шести пореден път е Финландия, следвана от Дания и Исландия.

България е на 77-о място след страни като Филипините, Перу, Еквадор, Доминиканската република, Колумбия, Босна и Херцеговина. В сравнение с предишния рейтинг, обхващаш периода 2019-2021 г. обаче, тя се изкачва с 8 места нагоре.

И още един оптимистичен извод – нивото на глобално щастие не е пострадало в годините на пандемията, а нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, спрямо предковидния период.

"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво", посочва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Над 6 милиона избиратели с право да гласуват на местния вот

Малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели са включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври т.г., съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. По думите й, има разлика между данните от преброяването на населението и хората в списъците..

публикувано на 24.09.23 в 16:53

Британска фирма ще заведе дело срещу криптокралицата Ружа Игнатова

Елитна фирма в лондонското Сити подготвя дело срещу криптокралицата беглец Ружа Игнатова заради измама за милиарди паунда с криптовалута OneCoin, съобщава “Дейли мейл“. Според американското Министерство на правосъдието в средата на 2017 г. компанията..

публикувано на 24.09.23 в 16:16

Все повече пациенти с респираторни заболявания и Covid-19

Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания и с позитивен Covid тест, съобщи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. През последното денонощие са установени 80 нови случаи на коронавирус, което означава 18% от всички направени..

публикувано на 24.09.23 в 14:00