Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

Снимка: БГНЕС

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и продължителността на живота, но и с нивата на корупция в страната, социалната подкрепа за населението, обучението, способността на гражданите да вземат важни решения, които влияят на държавната и обществената политика и пр. Публикуваният десети поред Световен рейтинг на щастието отчита нивото на щастие в 150 държави, базирайки се на средните оценки на живота през предходните три години, т.е. от 2020 до 2022 г. Лидер в класацията за шести пореден път е Финландия, следвана от Дания и Исландия.

България е на 77-о място след страни като Филипините, Перу, Еквадор, Доминиканската република, Колумбия, Босна и Херцеговина. В сравнение с предишния рейтинг, обхващаш периода 2019-2021 г. обаче, тя се изкачва с 8 места нагоре.

И още един оптимистичен извод – нивото на глобално щастие не е пострадало в годините на пандемията, а нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, спрямо предковидния период.

"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво", посочва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41