Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

Снимка: БГНЕС

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и продължителността на живота, но и с нивата на корупция в страната, социалната подкрепа за населението, обучението, способността на гражданите да вземат важни решения, които влияят на държавната и обществената политика и пр. Публикуваният десети поред Световен рейтинг на щастието отчита нивото на щастие в 150 държави, базирайки се на средните оценки на живота през предходните три години, т.е. от 2020 до 2022 г. Лидер в класацията за шести пореден път е Финландия, следвана от Дания и Исландия.

България е на 77-о място след страни като Филипините, Перу, Еквадор, Доминиканската република, Колумбия, Босна и Херцеговина. В сравнение с предишния рейтинг, обхващаш периода 2019-2021 г. обаче, тя се изкачва с 8 места нагоре.

И още един оптимистичен извод – нивото на глобално щастие не е пострадало в годините на пандемията, а нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, спрямо предковидния период.

"Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво", посочва Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Мария Габриел

Мария Габриел събира на среща посланиците на България по света

В резиденция „Бояна“ в София вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще открие Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България. Конференцията под надслов „България в..

публикувано на 29.09.23 в 07:10

България със свой щанд на панаир в Мексико

„Feria del Mundo” е културен, туристически и гастрономически форум, в който ще се включат повече от 30 държави, сред които Гърция, Португалия, Испания, Сенегал, Индия, Русия, Нигерия, Аржентина, Турция, Тунис, Румъния, Франция, България, Непал,..

публикувано на 29.09.23 в 00:24

В края на седмицата ще е топло с локални валежи на югоизток

В петък  минималните температури ще са от 9° до 14°, в София - 10°. През деня над страната ще има разкъсана облачност, по-значителна на югоизток. На места там ще има слаби валежи. Максималните стойности ще са от 24° до 29°, в столицата - 24°. По..

публикувано на 28.09.23 в 19:05