Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция оглави класацията за предпочитан партньор от българския бизнес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се допълва от Китай, Великобритания, Италия и САЩ.

Важни за родните предприемачи в международен план са партньорствата в сфери като производство и търговия с машини и оборудване, а също храни и напитки, строителството, транспорта и логистиката.

Първенството в класацията Турция дължи на ръста на двустранния стокообмен. По данни на анкетираните фирми, до октомври 2022 г. износът на български стоки за Турция бележи 34% ръст, а вносът е нараснал с 62%, спрямо същия период на 2021 г.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30

ЕС подкрепя Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат, начело на Международния валутен фонд. Новината беше съобщена днес от белгийския вицепремиер Венсан ван Петегем, след заседанието на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Брюксел. По..

публикувано на 12.03.24 в 19:08
Кристалина Георгиева

Реалистично е през 2025 г. България да въведе еврото

Не бих се фиксирала върху дата, важното е през 2025 г. България да е в еврозоната и това е реалистично . Така отговори на брифинг в София управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Знаем, че за България влизането в..

публикувано на 12.03.24 в 11:49