Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие тенденциозно идеологизира правата на македонските българи

Снимка: БГНЕС

Силно сме обезпокоени от последователните действия на Скопие за ограничаване правата на сдружаване и на свободно изразяване на българската общност в Северна Македония, каза зам.-външният министър и говорител на външно министерство Костадин Коджабашев. От Скопие не представиха реални аргументи за оспорване регистрацията на българските сдружения.

"Те са взели своето решение чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Това, че убежденията на българите в Северна Македония не са съвместими с официалната идеологическа доктрина в държавата, не означава, че те са несъвместими с демократичните принципи и правния ред. Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история", заяви Коджабашев.

"Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава, губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува. Този подход е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за възможна най-бърза европейска интеграция", допълват от външно министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41