Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие тенденциозно идеологизира правата на македонските българи

Снимка: БГНЕС

Силно сме обезпокоени от последователните действия на Скопие за ограничаване правата на сдружаване и на свободно изразяване на българската общност в Северна Македония, каза зам.-външният министър и говорител на външно министерство Костадин Коджабашев. От Скопие не представиха реални аргументи за оспорване регистрацията на българските сдружения.

"Те са взели своето решение чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст. Това, че убежденията на българите в Северна Македония не са съвместими с официалната идеологическа доктрина в държавата, не означава, че те са несъвместими с демократичните принципи и правния ред. Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемния корпус от исторически свидетелства и са насочени към запазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история", заяви Коджабашев.

"Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава, губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува. Този подход е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за възможна най-бърза европейска интеграция", допълват от външно министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00