Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годни ли са за консумация яйцата от Украйна става ясно днес

Снимка: БГНЕС

Резултатите от лабораторното изследване на внесените от Украйна кокошки яйца ще станат ясни днес, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. С помощта на взетите проби ще бъде установено дали те съдържат радиоактивност, тежки метали, инхибитори или остатъци от ветеринарномедицински препарати.  

В периода 9-19 март т.г. от Украйна и Латвия са внесени над 2,6 млн. яйца, но всички пратки са имали необходимите документи и сертификати, че произлизат от ферми с доказан произход и са одобрени за внос в ЕС, уточняват от агенцията.  

Междувременно от Съюза на птицевъдите предупредиха, че яйцата от Украйна може да се появяват на нашия пазар като български. Според БАБХ обаче всяко от тях носи на черупката си код за произход.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пясъчен поздрав за Тодоровден

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от..

публикувано на 23.03.24 в 09:35

Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Москва

По информация на българското посолство в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при терористичното нападение над концертна зала в руската столица. Посолството е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е..

публикувано на 23.03.24 в 08:28

София е домакин на 20-ото издание на форума "Световно образование"

На 23 март в София започва юбилейното 20-о издание на изложението "Световно образование". В него участват седемдесет институции за висше и средно образование и центрове за летни езикови програми от 17 държави, съобщиха организаторите от..

публикувано на 23.03.24 в 08:25