Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяването на мигрантския натиск към България е пилотен проект за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница. След края на първия ден от заседанието на евролидерите тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите – как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането," каза още тя.

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар, допълни фон дер Лайен. „Най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на "зелени коридори" за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 млн. евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи“, поясни фон дер Лайен. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Променените правомощия на президента и сложната ситуация след избора на служебен премиер

България тръгна по пътя към шестите предсрочни парламентарни избори в рамките на три години. Това стана ясно след като и трите мандата за съставяне на правителство бяха върнати на президента неизпълнени. Доскоро в следващите редове щеше да..

публикувано на 01.04.24 в 10:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев обеща до седмица да предложи служебен кабинет

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев (ГЕРБ) папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.  Радев благодари на Главчев, че той единствен от поканените за предварителните разговори възможни кандидати за..

публикувано на 30.03.24 в 14:32
Кирил Петков

Кадри на ПП няма да участват в кабинет с премиер Димитър Главчев

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че формацията му няма да участва със свои политически или експертни лица в служебния кабинет на председателя на Сметната палата Димитър Главчев. "Президентът избра ярко политическо лице на..

публикувано на 30.03.24 в 11:05