Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяването на мигрантския натиск към България е пилотен проект за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница. След края на първия ден от заседанието на евролидерите тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите – как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането," каза още тя.

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар, допълни фон дер Лайен. „Най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на "зелени коридори" за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 млн. евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи“, поясни фон дер Лайен. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48