Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пентагона са разтревожени от китайската помощ за Русия срещу Украйна

Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. "Разбира се, за да постигнем това, ние трябва масивно да увеличим производствения капацитет в Европа", каза фон дер Лайен.

В т.7 от одобрения и от България документ се казва: "ЕС е твърдо и изцяло на страната на Украйна и ще продължи да оказва силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. ЕС и държавите членки увеличават усилията си, за да помогнат за посрещането на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна. Като взема предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави-членки, Европейският съвет приветства постигнатото в Съвета споразумение за спешна доставка на наземни и артилерийски боеприпаси за Украйна, а при поискване – и на ракети, включително чрез съвместно възлагане на обществени поръчки и мобилизиране на подходящо финансиране, включително по линия на Европейския механизъм за мир, с цел да се осигурят 1 милион артилерийски боеприпаси със съвместни усилия в рамките на следващите 12 месеца, без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки."

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст", решиха още евролидерите.

"ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни", казват още лидерите. 

Посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Москва и срещата му с президента Владимир Путин, подписването на редица документи потвърждаващи двустранното партньорство в условие на руската война в Украйна изпраща "тревожен сигнал", че Китай е готов да поддържа Русия. Това е заявил шефът на Пентагона ген. Лойд Остин пред Финансовия комитет на Камарата на представителите в конгреса. Държавният секретар по отбраната е подчертал, че ако Китай предостави материална подкрепа за Русия, войната в Украйна ще продължи и от регионална ще се превърне в световна, предава УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на..

публикувано на 02.04.24 в 14:12
Делян Пеевски

ДПС няма да има представители в служебното правителство

"Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и изрази надежда 7-дневният срок да е достатъчен на кандидат премиера да състави правителство. "Народните представители искаха..

публикувано на 02.04.24 в 12:05