Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пентагона са разтревожени от китайската помощ за Русия срещу Украйна

Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. "Разбира се, за да постигнем това, ние трябва масивно да увеличим производствения капацитет в Европа", каза фон дер Лайен.

В т.7 от одобрения и от България документ се казва: "ЕС е твърдо и изцяло на страната на Украйна и ще продължи да оказва силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. ЕС и държавите членки увеличават усилията си, за да помогнат за посрещането на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна. Като взема предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави-членки, Европейският съвет приветства постигнатото в Съвета споразумение за спешна доставка на наземни и артилерийски боеприпаси за Украйна, а при поискване – и на ракети, включително чрез съвместно възлагане на обществени поръчки и мобилизиране на подходящо финансиране, включително по линия на Европейския механизъм за мир, с цел да се осигурят 1 милион артилерийски боеприпаси със съвместни усилия в рамките на следващите 12 месеца, без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки."

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст", решиха още евролидерите.

"ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни", казват още лидерите. 

Посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Москва и срещата му с президента Владимир Путин, подписването на редица документи потвърждаващи двустранното партньорство в условие на руската война в Украйна изпраща "тревожен сигнал", че Китай е готов да поддържа Русия. Това е заявил шефът на Пентагона ген. Лойд Остин пред Финансовия комитет на Камарата на представителите в конгреса. Държавният секретар по отбраната е подчертал, че ако Китай предостави материална подкрепа за Русия, войната в Украйна ще продължи и от регионална ще се превърне в световна, предава УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24