Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия отбелязва 24 години от бомбардировките на НАТО

Преди 24 години - на 24 март 1999 г., започват бомбардировките на НАТО над Югославия, при които по неофициални източници за 11 седмици загиват около 2500 мирни жители и около 1000 войници и полицаи, пише "Danas". В резултат на въздушните атаки са нанесени сериозни поражения на инфраструктурата, търговски обекти, здравни заведения и военни съоръжения. Действията на НАТО са предприети след неуспешните преговори във френския замък Рамбуйе за разрешаване на кризата в Косово през февруари и март 1999 г. На 9 юни 1999 г. е постигнато Кумановското примирие, което слага край на бомбардировките на НАТО над тогавашната Съюзна република Югославия, а сръбските сили се изтеглят от Косово. По данни на ООН, около 230 000 сърби и роми напускат Косово след пристигането на мироопазващите сили, а около 800 000 албански бежанци се завръщат, пише изданието.

Джуканович и Милатович продължават битката за президент на Черна гора

Мило Джуканович (вляво) и Яков Милатович

Сегашният президент на Черна гора отива на втори тур на президентските избори, където ще се изправи срещу Яков Милатович от движението „Европа сега“. На първия тур на 19 март никой от двамата не успя да събере над 50% от гласовете. Джуканович получи около 35%, а прозападно настроеният бивш министър на икономиката - малко над 29%. Кой ще оглави балканската държава, ще стане ясно вечерта на 2 април. Междувременно от черногорското Министерство на вътрешните работи, цитирано от вестник "Виести", обявиха, че на Милатович ще му бъде осигурена полицейска охрана, след като той е получил заплахи за живота си. От американското посолство в Подгорица заявиха, че независимо кой от кандидатите ще спечели на втория тур, САЩ очакват Черна гора да остане активен съюзник на НАТО, включвайки подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия по пътя си към членство в ЕС.

След побои над демонстранти шефът на гръцката полиция загуби поста си

Началникът на гръцката полиция Константинос Скумас беше уволнен след видеозаписи, в които полицаите, охранявали  протестите в Атина, нападат и бият мирни демонстранти без да са предизвикани от тях. Повод за протестите беше железопътната катастрофа от 28 февруари, в която загинаха 57 души. След появата на записите с побоите опозицията и синдикатите поискаха началникът на полицията да поеме отговорност за случилото се. Сваленият полицейски шеф, който беше само два месеца на този пост, е заменен от генерал-лейтенант Лазарос Мавропулос. Официално правителството обоснова рокадата на върха на полицията с нуждата от "по-ефективно изпълнение на оперативните планове", като прекрати критиката за поведението на полицаите при демонстрациите, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. 

Занаятчийски и гастрономически работилнички за гостите на кипърските села

В Кипър ще се проведат близо 2000 туристически работилнички по традиционни кипърски занаяти, вино и гастрономия в различни села в планинските райони на острова. Те ще бъдат безплатни за всички местни жители и чуждестранни гости и ще продължат до декември с финансовата подкрепа на държавата, предаде кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Работилничките ще са по дългия 3000 километра маршрут на програмата на туристическото министерство „Земя на легенди“. По този начин посетителите ще почувстват „вкуса и традициите на автентичния Кипър“, посочват от ведомството.  Целта на инициативата, която се провежда за трета година, е да привлече повече гости чрез популяризиране на алтернативни форми на туризъм, като културния и селския.  

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Reuters (архив), Facebook /Milo Đukanović, Jakov Milatović, БГНЕС, Facebook /Visit Cyprus

Още от категорията

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11