Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Унгария се присъедини към доставките на боеприпаси за Украйна

Президентът Владимир Путин обеща, Русия да произведе за 1 година 1600 танка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, обяви президентът Владимир Путин и се оправда, че САЩ от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници. "На 1 юли завършваме строителството на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус", каза руският лидер в ефира на предаването “Москва, Кремъл, Путин”. Москва е помогнала на Минск да преоборудва 10 самолета, които вече могат да използват ядрени боеприпаси и е предала на бившата съветска република ракетен комплекс Искандер, който също може да бъде носител. Путин се закани също, че Русия има бронебойни снаряди с обеднен уран и е готова да ги използва срещу Украйна, както и че за една година Русия ще произведе 1600 танка, който да използва във войната.

Вашингтон реагира предпазливо на изявлението на Путин, като високопоставен служител на администрацията заяви, че няма признаци, че Москва планира да използва своите ядрени оръжия. Според базираният в САЩ институт за изследване на войната ISW Путин е планирал още преди войната да разположи руско ядрено оръжие в Беларус, но сега използва възможността да използва това решение в информационната война срещу Киев и неговите съюзници.

Междувременно Унгария също обяви, че ще участва в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна, обяви Европейската агенция по отбрана. В поръчката към момента са заявили участие 22 държави от ЕС и Норвегия. България не е сред тях. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Народното събрание гласува вот на недоверие към правителството

Днес депутатите ще гласуват по внесения от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" втори вот на недоверие към правителството на Николай Денков, за несправяне в сектор "Национална сигурност и отбрана". Политиката за отбрана и сигурност е сред..

публикувано на 16.11.23 в 07:00
Тодор Тагарев

Политиката за отбрана и сигурност е сред причините за вота на недоверие към правителството

Голяма част от проблемите в областта на отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в Бяла книга за отбраната, заяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на..

публикувано на 15.11.23 в 12:41

Депутатите дискутират вота на недоверие към кабинета

Народните представители днес ще обсъдят вота на недоверие към правителството, внесен от БСП и подкрепен от “Възраждане” и “Има такъв народ”. Основният мотив за искането на оставката на кабинета е неспособност да осигури националната сигурност и отбраната на..

публикувано на 15.11.23 в 07:00