Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Унгария се присъедини към доставките на боеприпаси за Украйна

Президентът Владимир Путин обеща, Русия да произведе за 1 година 1600 танка.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, обяви президентът Владимир Путин и се оправда, че САЩ от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници. "На 1 юли завършваме строителството на специално хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус", каза руският лидер в ефира на предаването “Москва, Кремъл, Путин”. Москва е помогнала на Минск да преоборудва 10 самолета, които вече могат да използват ядрени боеприпаси и е предала на бившата съветска република ракетен комплекс Искандер, който също може да бъде носител. Путин се закани също, че Русия има бронебойни снаряди с обеднен уран и е готова да ги използва срещу Украйна, както и че за една година Русия ще произведе 1600 танка, който да използва във войната.

Вашингтон реагира предпазливо на изявлението на Путин, като високопоставен служител на администрацията заяви, че няма признаци, че Москва планира да използва своите ядрени оръжия. Според базираният в САЩ институт за изследване на войната ISW Путин е планирал още преди войната да разположи руско ядрено оръжие в Беларус, но сега използва възможността да използва това решение в информационната война срещу Киев и неговите съюзници.

Междувременно Унгария също обяви, че ще участва в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна, обяви Европейската агенция по отбрана. В поръчката към момента са заявили участие 22 държави от ЕС и Норвегия. България не е сред тях. 

БНР подкасти:

Още от категорията

На силата може да се отговори само със сила, за да не прекрачи никой границите на ЕС и НАТО

“Ако няма стабилна държава и национална сигурност, нищо друго няма значение.” Това послание отправи премиерът Николай Денков на международната конференция “Модернизация на отбраната”, организирана в София от Центъра за развитие и политики...

публикувано на 14.11.23 в 14:49

Делян Пеевски: Времената на задкулисните договорки приключиха

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска от премиера Николай Денков и правителството пълна информация за свършеното по приоритети . В разпространено от пресцентъра на ДПС писмо, Пеевски заявява, че "времената на работа "на..

публикувано на 13.11.23 в 15:58

Доника Ходжа: Българското малцинство в Албания е мост за приятелските ни отношения

България и Албания ще продължат да допринасят за укрепването на сигурността и стабилността в региона. Това посочи президентът Румен Радев, който връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на посланика на Албания у нас Доника Ходжа за заслуги в развитието..

публикувано на 13.11.23 в 15:23