Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпрос на редовен бюджет е да се отделят пари за къщата на Димитър Талев

Къщата на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: БГНЕС

От над 17 000 неправителствени организации, които са регистрирани в Северна Македония, първите два културни клуба, с които Скопие се захвана, бяха български, коментира външният министър Николай Милков пред телевизия Bulgaria On Air.

Съдбата на къщата на Димитър Талев в Прилеп е въпрос, свързан с наше културно-историческо наследство. Ние, като външно министерство, сме готови да подпомогнем Министерството на културата, защото то е титулярът, ангажиран с това наследство, каза Милков. Но трябва първо да има редовен държавен бюджет. Нямаме законово или друго основание да извършим такъв разход, поясни министърът. Трябва да се види дали е възможно купуването на къщата, защото освен обявената собственичка има и съсобственик в Австралия и не знаем дали той е готов да я продаде. Цената на имота също е аналитичен въпрос свързан с имотния пазар в Прилеп. Най-важното е да се реши по какъв начин къщата може да бъде използвана в бъдеще. Дали там може да има културна дейност, тъй като ние вече имаме негативен опит, обясни министърът.

След съставянето на парламент би могло да се обмисли цялостно законодателството за преодоляване на сегашните пречки пред македонските българи с получаването на българско гражданство, допълни Милков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10