Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С прояви в цялата страна честваха Деня на Тракия

Снимка: БГНЕС

В дългата българска история славата, победите, успехите се редуват и с дълбоки рани. Една от тези рани не е затворена до днес - българските тракийци, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си по време на тържественото честване пред паметника на Одринската епопея в столицата. В Деня на Тракия тази година честването е посветено на 110-ата годишнина от превземането на Одринската крепост.

Честването започна с панихида в храма „Св. Николай Софийски“. След панихидата вицепрезидентът и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов поднесоха цветя и венци пред паметника на екзарх Антим Първи в столичния парк „Свети Никола Софийски“. Възпоменания имаше също в Бургас, Варна Хасково и на Петрова нива.  

Още от категорията

115 години независима България

На 22 септември 1908 година, три десетилетия след освободителната за страната ни Руско-турска война 1877-1878 г., България обявява своята независимост от Османската империя. Така бленуваната от българите независимост не се осъществява веднага, защото..

публикувано на 22.09.23 в 06:05

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от..

публикувано на 17.09.23 в 11:05

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Православната ни църква днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и добродетелите, които те олицетворяват. Според преданието София, чието име означава мъдрост, и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов били наклеветени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00