Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С прояви в цялата страна честваха Деня на Тракия

Снимка: БГНЕС

В дългата българска история славата, победите, успехите се редуват и с дълбоки рани. Една от тези рани не е затворена до днес - българските тракийци, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си по време на тържественото честване пред паметника на Одринската епопея в столицата. В Деня на Тракия тази година честването е посветено на 110-ата годишнина от превземането на Одринската крепост.

Честването започна с панихида в храма „Св. Николай Софийски“. След панихидата вицепрезидентът и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов поднесоха цветя и венци пред паметника на екзарх Антим Първи в столичния парк „Свети Никола Софийски“. Възпоменания имаше също в Бургас, Варна Хасково и на Петрова нива.  

Още от категорията

Иван Параскевов със семейството си

Откриват паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

В Ямбол днес ще бъде открит първият бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник.  Родолюбецът, който е роден около 1817 г. в Ямбол, а после се мести в Браила, е особено активен..

публикувано на 13.09.23 в 07:25
Исторически музей гр. Белово

Откриха писмо в бутилка от преди век и половина

Строителите на високоскоростната жп линия между гарите Септември и Костенец откриха паметно писмо, запечатано за поколенията в бутилка. Посланието е от създателите на стария жп мост над р. Марица при Белово. Написано е на италиански и е украсено с..

публикувано на 12.09.23 в 10:32

Нови факти за произхода на българите излизат в книга

Книга, посветена на произхода на българите, разкрива нови факти от древната ни история. Неин автор е историкът Тодор Чобанов, който подробно разглежда въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и..

публикувано на 09.09.23 в 11:35