Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите капанци - млади българи и чужди заселници откриват село Садина

Снимка: БГНЕС

Село Садина се намира в Североизточния дял на България в района на Разград. Тук живее малка общност от достойни представители на етноса капанци, за които се предполага, че са преки потомци на някогашните прабългари. И до ден днешен капанците възприемат себе си като най-старото и чисто население по нашите земи. Затова местните ревностно пазят своите традиции, свързани с бита, празниците, кухнята, хората и красивите носии.

В миналото Садина наброявало над 4 хиляди жители. Днес тук живеят 760 души. Основният им поминък е земеделието. В селото се отглежда прочутият с качествата си „садински чесън“. Хората в Садина отглеждат също ягоди, малини, занимават се и с пчеларство. Но през последните години все повече се разчита и на нов поминък - селския и културния туризъм. Гости от страната и чужбина са очаровани от традициите и начина на живот в селото.


„В Садина най-популярен и за всички и за околните градове се утвърди Тодоров ден, на който почитаме конската опашка и капанския събор „Здрав корен, жив дух“, който провеждаме през година. С етнографския капански комплекс, който е към кметството, се опитваме да привличаме доста туристи, да показваме капанския бит и култура, кухнята на капанци“- разказва кметицата Хриска Тодорова в интервю на Деница Колева от БНР-Шумен.


В наши дни Садина е интернационално село. Тук често звучи чуждестранна реч. В селото има чужди заселници - щастливи собственици на къщи и земи. Те от години живеят спокойно, в пълна хармония с местната общност. Идват и туристи, за да се откъснат от хаоса на градския живот, привлечени от шарения свят на капанци:

Хриска Тодорова (вдясно)

„Преди десетина години започна изкупуването на жилища в Садина. Едно семейство се установи трайно при нас със собствен бизнес, – казва Хриска Тодорова. – Те са белгийци, направиха си ресторант. А капанци с готовност подават ръка на заселилите се чужденци. През 2020 г. това семейство сключи брак в Садина. Сега очакваме ново семейство от Белгия, желаещо да сключи брак при нас. Повечето чужденци, които са закупили жилища тук, ги ползват за туризъм.“

С пристигането на чужденците, селото се оживило. Белгийското семейство, което първо се заселило тук преди години, отворило ресторант, но не за капанска, а за белгийска кухня. Така, представителите на двата етноса съжителстват в хармония, обогатявайки се взаимно. „Освен това те правят реклама на Садина и с ресторанта, и с техния начин на живот, като привличат доста белгийци, които си закупуват къщи при нас“- казва Хриска Тодорова и добавя:

„Те приемат нашите традиции, много им харесват капанските обичаи, нашата носия. Ние винаги ги посрещаме с капанската китка, която е против уроки и е част от капанското облекло.“

Освен чуждестранна реч, в Садина все по-често звучи и … детски смях – млади семейства от съседните градове се преместват тук, заедно с децата, в търсене на спокойствие в хармония с природата и здравословния начин на живот:

„Започна да ме радва фактът, че българи от съседни градове от Русе, Разград, Попово, започнаха да търсят жилище в Садина. Освен природата, им харесва гостоприемството и културата на капанци. А младежите в Садина започнаха активно да се грижат за мястото, където живеят -да благоустрояват детски, спортни площадки и т.н.“, каза в заключение кметицата Хриска Тодорова.

Вижте още за чуждите заселници у нас:

Текст: Венета Николова /по интервю на Деница Колева от БНР – Шумен/

Снимки: БГНЕС, Facebook /Чесън от село Садина, Кметсво Садина, Facebook /Хриска Тодорова, Facebook /При Баба ресторант



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 30 градуса

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над планинските и източните райони временно облачността ще се увеличи. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 9° и 14°, в..

публикувано на 13.04.24 в 18:30
Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30